Kunniamerkit  :  2015 –

Pienoiskunniamerkkien historiasta

Useampien ritarikuntien samanaikaisen jäsenyyden ja frakin käytön yleistyessä sekä esteettisten näkökohtien vaikutuksesta pienoiskunniamerkkien kantaminen laajeni 1800-luvun kuluessa.

Aluksi pienoiskunniamerkkejä käytettiin lähinnä yksityisissä juhlatilaisuuksissa, mutta vuosisadan lopulla Isossa-Britanniassa ne määrättiin käytettäväksi frakissa virallisissa juhlatilaisuuksissa. Nykyisin Länsi-Euroopassa frakissa ei koskaan kanneta alkuperäiskokoisia rinnassa nauhassa kannettavia kunniamerkkejä.

Pienoiskunniamerkkien koko on vaihdellut sekä muodin että erilaisten kansallisten traditioiden myötä. Vapaudenristin kolme alinta luokkaa sekä Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien ritarimerkit ovat kooltaan 40 mm. Näiden kunniamerkkien viralliset pienennökset ovat kooltaan 16 mm.

Toisinaan pienoiskunniamerkkejä on valmistettu alkuperäisiä jalommista metalleista. I luokan ritarimerkkiä korkeammat Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan kunniamerkit ovat kullattua hopeaa, mutta A. Tillander valmisti niiden pienoiskunniamerkkejä myös kullasta. Joissain tapauksissa pieni koko on antanut aiheen korostaa yksityiskohtia. Alkuperäiskokoisissa jalokivineen annetuissa Suomen Valkoisen Ruusun suurristeissä ja komentajamerkeissä kivet on sijoitettu keskikohdan ruusuun ja kehään sen ympärille. A. Tillanderin valmistamissa kultaisissa Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan pienoiskunniamerkeissä jalokivineen ruusun keskellä ei ole kiveä, mutta sen sijaan ristin sakaroiden kärkiin ja nauhalenkkiin lisättiin ylimääräiset jalokivet.

Vuoteen 1958 saakka Vapaudenristien miniatyyrit kannettiin ennen kaikkia Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien pienoiskunniamerkkejä. 2. luokan Vapaudenristiä korkeampien Vapaudenristien luokkaa ei pienoiskunniamerkissä pystynyt ilmaisemaan ennen kuin niissäkin otettiin käyttöön ruusukenapit ja soljet 1995.

Aiemmin pienoiskunniamerkit piti hankkia itse, mutta Vapaudenristin ritarikunta ryhtyi antamaan kunniamerkkiensä saajille pienoiskunniamerkin vuodesta 2009 alkaen, Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikunnat ritarimerkkien ja sitä korkeampien kunniamerkkien saajille 2015.

A. Tillanderin valmistama kultainen Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan pienoiskunniamerkki jalokivineen.