Suomen vuoden 2018 olympia- ja paralympiavoittajat palkitaan kunniamerkillä

Tasavallan presidentti on päättänyt palkita itsenäisyyspäivänä 2018 vuoden olympia- ja paralympiavoittajat kunniamerkeillä.

Yhtenä osana itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlia tasavallan presidentti Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien suurmestarina  teki  päätöksen palkita maamme aiemmin erityisellä kunniamerkillä palkitsematta jääneitä olympia- ja paralympiavoittajia:

”Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien hallituksen esityksestä määrään, että olympialaisissa tai paralympialaisissa … kultamitalin voittaneelle annetaan… asetuksen 4§ :n 2 momentin mukaisen I luokan ritarin (SL R I sk.) … ja ritarin (SL R sk.)… kunniamerkki.
Kunniamerkin solki (sk.) on olympialaisten symboli, joka I luokan ritarimerkissä (SL R I sk.) on kultainen ja ritarimerkissä (SL R sk.) on hopeinen.”

Yksilölajien olympia- ja paralympiavoittajille annettiin Suomen Leijonan ritarikunnan I luokan ritarimerkki solkineen, joukkuelajien olympia- ja paralympiavoittajille annettiin Suomen Leijonan ritarikunnan ritarimerkki solkineen.

Kunniamerkki voidaan antaa vain elossa oleville henkilöille.

Vuonna 2018 Suomi sai kaksi kultamitalia PyeongChangin olympia- ja paralympiakisoissa. Olympiavoittajaksi nousi hiihtäjä Iivo Niskanen ja paralympiavoittajaksi lumilautailija Matti Suur-Hamari. Näille ritarikuntien suurmestari antaa kunniamerkit aiemman Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden päätöstä seuraten. Näin molemmat saavat itsenäisyyspäivänä 2018 Suomen Leijonan ritarikunnan I luokan ritarin ristin solkineen.

Itsenäisyyden 50-vuotisjuhlavuotena 1967 olympiavoittajia palkittiin ensimmäisen kerran Suomen Leijonan ritarikunnan kunniamerkillä solkineen.

Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikunnat olivat valmistelleet esityksen asiasta, ja pöytäkirjaan kirjoitettiin: ”Tämä kunniamerkki on annettu kultamitalin olympiakisoissa voittaneille.” Marraskuussa 1967 Suomen Leijonan ritarikunnasta annetun asetuksen 4. pykälään lisättiin toinen momentti: ”I luokan ritarin ja ritarin kunniamerkki voidaan antaa nauhaan kiinnitettävine solkineen, jonka laadun ja muodon suurmestari määrää.”

Ennen Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuotta 2017 oli kuitenkin annettu vain Suomen Leijonan I luokan ritarimerkkiä solkineen. Suomen Leijonan ritarimerkin solkineen olemassaolo antoi mahdollisuuden tarkentaa palkitsemista yksilö- ja joukkuelajien mukaan kuten yllä on kerrottu.

Itse solki on muotoiltu olympialaisten symboliksi, kultaisena I luokan ritarimerkin yhteydessä ja hopeisena ritarimerkin yhteydessä.

Vuonna 1967 palkittiin 61 olympiavoittajaa. Kaikki saivat Suomen Leijonan I luokan ritarimerkin solkineen, vaikka osalla oli jo sitä korkeampia kunniamerkkejä. Siksi asetusta muutettaessa siihen tehtiin lisäys, jonka mukaan ritarikunnan muun muassa ritarikunnan I luokan ritarimerkin solkineen saanut henkilö käyttää sitä myös saatuaan saman ritarikunnan korkeamman kunniamerkin.

Suomen Leijonan ritarikunnan suurmestari on sittemmin palkinnut muutamia olympiavoittajia vuosina 1968, 1972, 1985 ja 2012. Viimeksi mainittuna vuotena paralympiavoittaja palkittiin ensimmäisen kerran tällä kunniamerkillä.

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna 2017 Suomen Leijonan ritarikunnan suurmestari palkitsi Suomen Leijonan I luokan ritarimerkillä 26 olympia- ja paralympiavoittajaa sekä Suomen Leijonan ritarimerkillä 22 olympia- ja paralympiavoittajaa.

Suomen olympiavoittajista ja paralympiavoittajista lisää linkeistä Suomalaiset olympiavoittajat ja Paralympiakultamitalistit.

Suomen Leijonan I luokan ritarimerkki ja ritarimerkki solkineen. Soljet on muotoiltu olympialaisten symboliksi, kultaisena I luokan ritarimerkin yhteydessä ja hopeisena ritarimerkin yhteydessä. Tässä kunniamerkit koteloissaan sekä alkuperäiskokoisina että pienoiskunniamerkkeinä.