Suomen itsenäisyyden 50-vuotisjuhlavuonna 1967 päätettiin palkita olympiavoittajat kunniamerkillä. Tähän valittiin Suomen Leijonan I ja II luokan ritarimerkit (sittemmin I luokan ritarimerkki ja ritarimerkki). Näitten nauhaan kiinnitettiin olympiarenkaista muodostettu solki.

Itsenäisyyden 50-vuotisijuhlavuonna 1967 suurmestari Kekkonen määritteli SL:n I luokan ritarimerkin soljeksi olympialaisten tunnuksen – olympiarenkaat – kultaisena. Itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna 2017 suurmestari Niinistö päätti, että merkkiä jaetaan säännöllisesti niin olympialaisten kuin paralympialaisten kultamitalisteille yksilölajeissa. Solki siirrettiin samalla alemmaksi nauhan ruusukkeen päälle.
Olympiavoittajien ja urheilun maailmanmestareiden palkitseminen
Itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna 2017 suurmestari Niinistö teki päätöksen merkin jakamisesta säännöllisesti niin olympialaisten kuin paralympialaisten kultamitalisteille. Tunnustus on rinnastettavissa kirjailijoille ja taiteilijoille annettavaan Pro Finlandia -mitaliin.
Urheilun maailmanmestareita palkitaan perinteisesti Suomen Leijonan I luokan ritarimerkillä. Suomessa on lisäksi käytössä urheilun erikoiskunniamerkki, Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun ansioristit ja -mitalit.
Suomen itsenäisyyden juhlavuoden 1967 neuvottelukunta ehdotti, että olympiavoittajille suotaisiin Suomen itsenäisyyden 50-vuotisjuhlavuoden merkeissä kunniamerkit. Suurmestari Kekkonen piti ajatusta hyvänä. Olympiavoittajat päätettiin palkita Suomen Leijonan I ja II luokan ritarimerkeillä, joiden nauhaan kiinnitettiin olympiarenkaista muodostettu solki.
Itsenäisyyspäivänä 1967 Suomen Leijonan I luokan ritarimerkki solkineen annettiin kaikille olympiakultaa voittaneille suomalaisille. Uudella kunniamerkillä palkittiin 61 olympiamitalistia, riippumatta heidän aiemmin saamistaan korkeammista kunniamerkeistä. Vuorineuvos Verner Weckmanilla oli jo entuudestaan Suomen Leijonan I luokan komentajamerkki (1962) ja Suomen Valkoisen Ruusun komentajamerkki (1949). Paavo Nurmi (1925), Ville Ritola (1928), Paavo Yrjölä (1928), Clas Thunberg (1929) ja Heikki Savolainen (1964) olivat puolestaan saaneet jo aikaisemmin Suomen Valkoisen Ruusun I luokan ritarimerkin.
Alkuperäinen ajatus oli ollut, että olympiavoittajat palkitaan aina olympiavoittoa seuraavana itsenäisyyspäivänä. Asia jäi kuitenkin lepäämään, ja seuraavan kerran Suomen Leijonan I luokan ritarimerkkiä solkineen annettiin itsenäisyyspäivänä 1972. Silloin sen sai neljä vuoden 1967 jälkeistä olympiavoittajaa. Vuonna 1985 suurmestari Koivisto palkitsi tällä erikoiskunniamerkillä kaksi kultamitalistia, Pertti Karppisen ja Marja-Liisa Kirvesniemen. Suurmestareitten Ahtisaaren ja Halosen kausilla ei annettu Suomen Leijonan I luokan ritarimerkkiä solkineen.
Ensimmäisessä itsenäisyyspäivän kunniamerkkijaossaan 2012 suurmestari Niinistö antoi Suomen Leijonan I luokan ritarimerkin solkineen paralympiaurheilija ratakelaaja Leo-Pekka Tähdelle, joka oli voittanut neljä kultamitalia paralympialaisissa. Itsenäisyyden juhlavuonna 2017 suurmestari Niinistö päätti, että olympialaisissa milloin tahansa tai paralympialaisissa vuodesta 2000 lukien kultamitalin voittaneet palkitaan kunniamerkillä. Periaatteeksi vahvistettiin, että yksilölajien voittajat saavat I luokan ritarimerkin solkineen ja joukkuelajien voittajat ritarimerkin solkineen.
Olympiarenkaista muodostettu solki oli aikaisemmin sijoitettu nauhaan ruusukkeen yläpuolelle. Se teki kunniamerkin nauhasta liian pitkän. Tästä syystä solki päätettiin 2017 sijoittaa pyöreän ruusukkeen keskelle. Ritarimerkkiä solkineen ei ollut koskaan aikaisemmin annettu. Erotuksena yksilölajien voittajille annettavaan I luokan ritarimerkkiin, joukkuelajien voittajat palkitaan ritarimerkillä, jonka soljen olympiarenkaat ovat hopeiset.
Vuonna 2018 Suomi sai kaksi kultamitalia PyeongChangin olympia- ja paralympiakisoissa. Olympiavoittajaksi nousi hiihtäjä Iivo Niskanen ja paralympiavoittajaksi lumilautailija Matti Suur-Hamari. Näille ritarikuntien suurmestari antaa kunniamerkit aiemman Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden päätöstä seuraten. Näin molemmat saavat itsenäisyyspäivänä 2018 Suomen Leijonan ritarikunnan I luokan ritarin ristin solkineen.
Lisätietoja
Suurmestari
Linkkejä
- Suomen Leijonan ritarikunnan I luokan ritarimerkin ja ritarimerkin solkineen -kunniamerkkien saajat
- Iivo Niskasen olympiakulta: Olympiakomitean kotisivut.
- Matti Suur-Hamarin paralympiakulta: Paralympiakomitean kotisivut